Als BOR-beheerder ‘in control’ met kernapplicatie GeoVisia

Eén van de bekendste gezichten van DataQuint is Almar van Kesteren. Almar werkt sinds 2011 bij DataQuint en heeft de wereld van Beheer Openbare Ruimte behoorlijk zien veranderen. Hij voorspelt, dat vanaf 2020 de BOR-beheerder meer ‘in control’ komt bij het beheren van de openbare ruimte en dat BOR in het teken gaat staan van standaarden en richtlijnen.Trots om samen iets te bouwen

Almar werkt inmiddels 9 jaar bij DataQuint. Hij omschrijft DataQuint als club van mensen die trots is om samen iets te bouwen. “We zijn een jong bedrijf, dat echt gelooft in de producten die we maken. We zijn niet snel tevreden en geven we altijd nét een stapje extra. Bij ons is een klant geen projectnummer, maar juist een partner. Heb je een vraag? Dan wordt je altijd geholpen door mij of één van mijn collega’s. Met z’n allen – zowel klant en medewerker – halen we daardoor het resultaat dat we willen”.

GeoVisia maakt jouw ambities waar

Deze partnersamenwerking is terug te zien in de manier waarop wij onze kernapplicatie GeoVisia leveren aan de gebruikers ervan. Almar omschrijft GeoVisia als hét platform om grip te krijgen op je assets en processen in de openbare ruimte. De software is te gebruiken voor een breed pakket aan werkzaamheden: voor het uitvoeren van het dagelijks beheer, maar ook voor de zwaardere processen als GIS-analyses. “De kracht van GeoVisia  is, dat jij het zo kan inrichten, zodat het past bij jouw organisatie. Jij bent namelijk degene die de openbare ruimte beheert, niet wij. Wij ondersteunen jouw werkprocessen met GeoVisia, niet andersom. Onze kennis over standaarden en richtlijnen, onze ervaring met beheerprocessen en onze slimme software zorgen ervoor dat jij jouw ambities in de openbare ruimte kunt waarmaken”.  

Een samenhangende objectenregistratie

Almar ziet het beheer van de openbare ruimte steeds meer toe bewegen naar een samenhangende objectenregistratie. Met de komst van richtlijnen als IMBOR en GWSW kunnen gemeenten in Nederland hun beheer steeds meer standaardiseren. “Het beheer van de openbare ruimte komt steeds meer in het teken te staan van standaarden en richtlijnen. Dit betekent voor jou als gemeente dat je niet alles zelf hoeft te bedenken, maar dat je gebruik kunt maken van de modellen om het voor jou zo praktisch mogelijk te maken. Bij DataQuint focussen wij ons dan ook op het praktisch toepasbaar maken van de standaarden en richtlijnen op jouw werkprocessen. Per organisatie worden andere werkprocessen gebruikt. Het is belangrijk dat je hiervoor de juiste tools in huis hebt”.

Praktische toepassing van IMBOR

“Een mooi voorbeeld hiervan is ons IMBOR+ model. In GeoVisia hebben wij het informatiemodel verwerkt tot een praktische inrichting voor je BOR-beheer. Naast dat we IMBOR volledig in de inrichting hebben verwerkt, hebben we er zelf namelijk een praktische + opgezet. Op basis van onze jarenlange ervaringen met BOR én kennis van onze kennispartners hebben wij praktische paspoorten en legenda’s toegevoegd, die jouw werk nog nét iets makkelijker maken”.

Meer verantwoordelijkheid bij de beheerder

Wat Almar ook ziet, is dat de moderne BOR-beheerder veel meer verantwoordelijkheid krijgt bij het bepalen van de plannen voor de inrichting van de openbare ruimte. “Doordat er veel meer data beschikbaar is, kun jij als beheerder laten zien wat er speelt op het gebied van BOR. Als jij zelf goede rapportages maakt en inzicht geeft in jouw beheerareaal, toon je onderbouwd aan welke keuzes jij maakt. Dit zorgt ervoor, dat jij ook meer inspraak krijgt in het maken van de plannen. Met actuele data en een heldere ambities zorg jij als BOR-beheerder dat je meer in je kracht staat”.

Praktisch en flexibel met als fundament standaarden en richtlijnen

“2020 staat in het teken van grip krijgen op je beheer. Hoe ga je daar als beheerder nou mee om? Allereerst is het belangrijk om een goede inrichting in je software te hebben, die aansluit bij de landelijke standaarden én past bij jouw werkprocessen. Met het IMBOR+ model kunnen wij dit realiseren. Daarnaast is het van belang om een volledige en actuele dataset te creëren, zodat je een compleet overzicht hebt van al jouw beheergegevens. Met onze StUF-Geo IMGeo uitwisseling zorgen wij, dat jij hiertoe in staat wordt gesteld én dat jij inzicht hebt op je uitwisseling met de BGT. Als laatste is de planning van je beheerareaal en inzicht in de uitgaven van je budget essentieel voor grip op het beheren van de openbare ruimte. Met onze nieuwe applicatie GeoVisia Planning kun je als beheerder zelfstandig je meerjarenonderhoudsplanning- en begroting genereren. Hiermee helpen wij jou als BOR-beheerder om volledig ‘in control’ te zijn”.

X