Computers krijgen tweede leven na inruilactie

Geplaatst door op 10 december 2018

Gebruikte veldcomputers krijgen een tweede leven op een basisschool in Kenia. Tijdens de inruilactie van DataQuint, waarbij gemeenten hun Panasonic Toughbooks konden inruilen voor een nieuwere variant, hebben wij een aantal computers verzameld en gedoneerd aan Stichting Mtangani. Deze stichting geeft de computers aan de basisschool met als doel om de levensstandaard te verhogen en de zelfredzaamheid in het dorp te stimuleren. Wij zijn erg blij dat wij hebben kunnen bijdragen aan dit mooie doel.

Goed onderwijs voor kansarme kinderen

Als premium partner van Panasonic hebben wij deze inruilactie voor de veldcomputers opgezet om de goedwerkende Panasonic Toughbooks niet weg te doen, maar deze juist een waardevol tweede leven te bieden. De computers gaan naar het dorpje Mtangani in Kenia, waar Stichting Mtangani een basisschool heeft opgezet voor de kansarme kinderen uit het gebied. Oprichter Corien Norder kwam in aanraking met het dorp in Kenia toen zij met haar gezin op vakantie ging naar Kenia. “Omdat ik werk ik de kraamzorg namen wij kraamspullen mee uit Nederland om te geven aan de lokale bevolking. Dit beviel zo goed dat wij eigenlijk altijd in contact zijn gebleven met de bevolking en deze stichting hebben opgezet in 2007”.

Enorme groei

Corien begon met kleinere projecten, zoals het Brillenproject. Hier verzamelde ze brillen vanuit Nederland om vervolgens aan de mensen in het dorp te geven ter preventie van oogproblemen. Het contact met de bevolking werd steeds hechter en de aandacht voor de stichting groeide, waardoor ze besloot het groter aan te pakken. Inmiddels zijn we 11 jaar verder en richt de stichting zich voornamelijk op het faciliteren van goed basisonderwijs voor kansarme kinderen. Het doel hiervan is dat de bevolking uiteindelijk zelfredzaam is. In het dorp staat een basisschool waar de armste kinderen voor een hele lage bijdrage heen kunnen voor goed onderwijs. “En nu blijven we doorpakken. Volgend jaar beginnen we met het opzetten van een middelbare school”.

Onderwijs naar een hoger niveau

De Panasonic Toughbooks, die zijn verzameld tijdens de inruil-actie bij de gemeenten, gaan dan ook gebruikt worden in de bovenbouw van de basisschool. “Eigenlijk verzamelen wij zo weinig mogelijk spullen om te verzenden naar Mtangani, omdat wij de lokale economie willen stimuleren door daar spullen te kopen. De computers van DataQuint waren echter van zulke goede kwaliteit dat we besloten hebben om deze toch mee te nemen naar Kenia”. In februari komen de computers aan in het dorp en word er ook Wifi geïnstalleerd op de school. Daarnaast krijgen de docenten op de school les van Nederlandse docenten die gespecialiseerd zijn in het opleiden van leraren in Afrika. De veldcomputers helpen deze leraren om beter onderwijs te geven en trainingsvaardigheden te leren aan de Keniaanse leraren, zodat zij in een later stadium ook andere docenten kunnen trainen.

Draagt u ook uw steentje bij?

Wij vinden het belangrijk om als organisatie bezig te zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen. We zijn dan ook erg onder de indruk van de stichting en blij dat wij ons steentje kunnen bijdragen door deze actie. Wilt u ook doneren aan Stichting Mtangani? Voor €8,- per maand geeft u een kind in Mtangani gratis onderwijs. Mail naar info@stichtingmtangani.nl.

Gerelateerde Berichten