IMBOR met een +

Steeds meer gemeenten willen hun beheerpakket aan laten sluiten op het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) van CROW. Wij hebben het afgelopen half jaar hard gewerkt om aan te sluiten bij deze wens. En met een mooi resultaat: inmiddels hebben we een zeer uitgebreide standaard projectinrichting beschikbaar voor GeoVisia, met de datastructuur en domeinlijsten volledig conform het IMBOR!

Als één van de weinige softwareleveranciers kunnen we dan ook met trots zeggen dat we IMBOR 2020 volledig in onze beheerapplicatie geïmplementeerd hebben. En we doen er ook nog een schepje bovenop met onze eigen toevoeging: IMBOR met een +!

Wat is IMBOR ook alweer?

Het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) uniformeert begrippen voor het vakgebied ‘beheer openbare ruimte’. Van afvalbakken tot zinkers: met IMBOR spreekt elke gemeente dezelfde taal. Het model is ontwikkeld door CROW, samen met diverse gemeenten, advies- en kennisbureaus. Dit is een enorm nuttige standaard voor beheerders bij de inrichting van hun beheersysteem. Het IMBOR ondersteunt dus gemeenten bij het vastleggen van de objectgegevens in een goed en doordacht gestandaardiseerd model. In IMBOR zijn de meest landelijke standaarden en methodieken verwerkt, zoals het Gegevenswoordenboek Stedelijk Water (GWSW) en het Informatiemodel Wegen en Verkeer (IMWV).

Meer zelfstandigheid als beheerder

Een groot voordeel van IMBOR is dat je een stuk zelfstandiger kunt werken als beheerder. Het beheerpakket kan ingericht worden volgens de landelijke standaard, waardoor je minder afhankelijk bent van externe partijen die de werkzaamheden voor je uitvoeren. Met deze standaard kun je nu zelf bepalen wie je een inspectie wilt laten doen of een planning wilt laten doorrekenen, omdat landelijk dezelfde taal gesproken wordt. Meer zelfstandigheid, controle en grip op je beheerprocessen dus!

IMBOR met een + beschikbaar in GeoVisia

Het datamodel van IMBOR is vanaf nu beschikbaar in GeoVisia. IMBOR in GeoVisia biedt de gemeente een goed doordacht datamodel voor de basisregistratie van objectgegevens. En we hebben nog een aantal zaken toegevoegd aan deze inrichting. Wij bouwen al meer dan 15 jaar samen met beheerders en inspectie- en adviesbureaus aan paspoorten en legenda’s om de beheerprocessen vast te leggen. Dit betekent dat we over de jaren heen veel kennis hebben vergaard over welke beheervragen beheerders hebben en hoe processen werken in de praktijk. Deze praktische kennis hebben we – in de vorm van slimme paspoorten, legenda’s en gebruikersgroepen – toegevoegd aan de IMBOR inrichting. De projectinrichting is getoetst en geoptimaliseerd door diverse kennispartners, die dagelijks in de praktijk werkzaamheden in GeoVisia uitvoeren.

Direct aan de slag met IMBOR+

Met de IMBOR+ inrichting kun je direct aan de slag als beheerder. Onze praktische inrichting stelt jou in staat om met gedegen paspoorten en werkprocessen direct jouw buitenruimte te beheren. Hiermee kunnen we jou als gebruiker nog beter ondersteunen in een goed beheer van de openbare ruimte. Dit betekent dat GeoVisia vanaf nu ook helemaal geschikt is voor gemeenten die willen aansluiten op IMBOR. Een echte + dus!

X