Van buiten naar binnen

“Goed beheer van de openbare ruimte begint buiten. Het verhaal van DataQuint, dat begint binnen, op de Rotterdamse studentenkamer van Jan-Peter Reumerman. Al draait alles vanaf die eerste dag om de beleving en het gebruiksgemak van de mensen op straat.

Jan-Peter klust bij als programmeur, en komt via Michel Spek in aanraking met de wereld van de bomeninspectie. Een wereld gedomineerd door grote spreadsheets die op gemeentekantoren worden beheerd. Met inspecteurs die een lijst uitdraaien, de straat opgaan, door weer en wind aantekeningen maken. En die op kantoor weer overtikken.

Dat moet handiger kunnen. ‘Kun jij daar niet iets voor bedenken?’, wordt Jan-Peter gevraagd.

En dat kan. Dat ‘iets’ begint simpel: een applicatie waarmee je de spreadsheet mee naar buiten neemt, op een robuust device. Met touchscreen, ook al moet de iPhone 1 nog geboren worden. Want DataQuint heeft vanaf dag één een neus voor de techniek van de toekomst.

Maar dan ontdekken de DataQuinters de wereld van GIS en digitaal kaartmateriaal. Hoe gaaf zou het zijn als je geen losse kaart bij een lijst stopt, maar als gebruiker ín een kaart kunt werken waar alle informatie in staat?

De ideeën blijven komen, de klanten ook: gemeenten en waterschappen, aannemers die voor gemeenten werken, grote adviesbureaus. De Efteling zelfs. En het gaat allang niet meer alleen over bomen. Van weg- tot rioolinspecties, sportparken, speeltuinen en straatmeubilair: álles kun je in de GeoVisia-software van DataQuint kwijt.

Dan is het tijd voor de stap van buiten naar binnen. Er komt een Office-variant, waarmee gebruikers zelf projecten kunnen inrichten en beheren. Een cloudversie. Een analyticsmodule, waar gebruikers zelf dashboards mee kunnen inrichten en managementrapportages maken.

In 2017 wordt DataQuint onderdeel van de Conxillium-groep. Een groep van IT-bedrijven die zich heeft gespecialiseerd in hoogwaardige software voor lokale overheden en hiermee bijdraagt aan een hoge tevredenheid van burgers. Bedrijven met een eigen profiel en specialisme, maar een gedeelde missie, waar DataQuint zich hélemaal thuis bij voelt: om met enthousiaste mensen de allerbeste software op hun vakgebied te maken.”